HISTORIE A VYSVĚTLENÍ SLOVA KAMADO

Hliněné nádoby používají lidé na přípravu pokrmů už po tisíce let. Hliněné hrnce na vaření byli nalezeny ve všech částech světa a ty z nejstarších, jejichž stáří archeologové odhadli na více jak 3000 let, byli nalezeny v Číně. předpokládá se, že právě tyto kruhové hliněné nádoby na vaření jsou předchůdci moderního KAMADA, i když byla hlína nakonec nahrazena keramickým materiálem.
Po celém světě se tato základní nádoba na vaření vyvinula různými způsoby, např. TANDOOR v Indii, nebo Mushikamado v Japonsku, které používají rodiny pro napařování rýže, hlavně na slavnostních událostech. Inovace v této době zahrnuje tlumící regulátora tahové dvířka pro lepší kontrolu tepla, a také se zjistilo, že je lepší používat uhlí než dřevo. Mushikamado se poprvé dostalo do pozornosti Američanů až po 2 světové válce.

Jméno "Kamado" je ve skutečnosti japonské slovo po sporák nebo desku. Kanji znak pro "Kamado" je 竈. V hiragana se "Kamado" píše か ま ど. V katakane se to zase píše カ マ ド.  v našem jazyku se to píše a překládá jako KAMADO. Doslova to znamená "místo pro kotel". Slovo se stalo rodným termínem pro tento styl keramických grilů.