POROVNÁNÍ GRILŮ

Nevíte se rozhodnout jaký typ grilu je pro vás vhodný? A když si vyberete např. keramický gril tak najdete několik výrobců a vy nevíte který je ten nejlepší? Hledali jsme a porovnali za vás a zde vám přinášíme zajímavé informace.

POROVNÁNÍ - JAK FUNGUJÍ ZÁKLADNÍ DRUHY GRILŮ

PLYNOVÉ GRILYGRILY NA DREVĚNÉ BRIKETYKERAMICKÉ GRILY
CHUŤJakákoliv "grilovaná" chuť je výsledkem hořících kapek z potravin, které kapou na lávový kámen. Udící box jako příslušenství může zmírnit stupeň kouřového aroma.Briketové uhlí je vyráběno z pilin a obsahuje přísady jako je borax a škrob. "Ready to light" brikety mohou na jídle zanechat pachuť.Skutečná chuť po dřevěném uhlí. Čisté dřevěné uhlí je vyrobeno z tvrdého dřeva jako je spálený dub, bílý ořech a javor a dodává vynikající chuť.
JEDNODUCHOST POUŽÍVÁNÍPohodlné uvedení do provozu a vypnutí. Ideální na grilování na "poslední chvíli".Vyžaduje se značná pozornost při dosahování požadované teploty. Ideální pro základní potraviny.Doporučuje se zapálení čistého dřevěného uhlí. Jednoduché řízení teploty pomocí průtoku vzduchu a sledování teploměru.
UDRŽOVÁNÍ VLHKOSTIVyžadují více celkového tepla vzhledem k neizolovanými struktuře, které může potraviny vysušovat, obzvláště maso.Vyžadují více celkového tepla vzhledem k neizolovanými struktuře. Při dosahování teploty je nutná stálá kontrola, což má za následek ještě větší ztráty vlhkosti.Vzhledem k mimořádné izolaci a tepelnému oběhu díky tvaru vyžaduje mnohem méně celkového tepla, což znamená mnohem více vlhkosti v potravinách a hlavně v mase.
ČAS NA ZAPÁLENÍHoří ihned. Připraven během několika minut.Nejdelší čas zapálení, 20-30 minut.Připravený za 15 minút.
ROZSAH TEPLOTYDosáhnout nízké teploty je jednoduché. Základní verze dosahuje nejvyšší teplotu v průměru 200 ° C. Dražší modely nabízejí hořáky pro vyšší teplotu hoření.Mohou dosahovat nízké teploty. V závislosti na množství dřevěných briket může teplota dosáhnout 370 ° C. Průměrné výšky teplot se pohybují okolo 260 ° C u základních modelů.Je velmi snadné dosáhnout stabilní teploty tak nízké, jako 107 ° C a vysoké až 400 ° C. Nízké teploty dokáže udržet po dobu 12 hodin, pro uzení i více.
PALIVOZemný plynDřevěné briketyČisté přírodní dřevěné uhlí
NÁKLADY NA PALIVOV závislosti na cenách plynu se náklady pohybují kolem 1,00 eur za hodinu používání.Při použití objemu 6-ti litrů briket se náklady na vaření pohybují v průměru 3,00-3,50 eur v závislosti na značce.Při použití objemu 6-ti litrů přírodního dřevěného uhlí se náklady na jedno vaření pohybují v průměru 1,50-1,75 eur v závislosti na značce.
ÚDRŽBAJe třeba pravidelně čistit hořáky, ohniště a odkapávací misky. Grilovací rošt před grilováním vyčistíte tak, že spustíte gril na vysokou teplotu po dobu 10-15 minut, pak rošt jednoduše očistíte kartáčem. Litinové rošty vyžadují pravidelné olejování. Keramicky potažené rošty by neměly být poškrábané aby se zabránilo odlupování povlaku.Briketové uhlí produkuje velké množství popela. Proto pokud gril používáte často, zvažte model s plechovým sběračem popela.Keramické grily na přírodní dřevěné uhlí produkují třetinu popela v porovnání s grily na brikety a na jeho odstranění můžete použít sběrač popela. Před vařením jemně okartáčujte grilovací rošt.
PROSTORObvykle potřebují nejvíce místa. Nejlepší umístění pro tyto grily jsou velké terasy nebo altánky.Vyžadují docela malý prostor a jsou dobrou volbou při omezeném prostoru jako je například apartmán nebo balkonKeramické grily výborně fungují na omezeném venkovním prostoru. Mohou být vloženy do grilovacího stolu pro ještě větší pracovní plochu a odkládání.
NÁKUPNÍ ÚVAHYZvažte, kolik pracovního místa budete potřebovat na samotném grilu a zda budete pravidelně potřebovat boční hořáky, aby jídlo zůstalo v teple. Určete si, kolik máte v plánu grilovat a maximální množství potravin, které chcete grilovat najednou. Toto vám pomůže určit, jak velký budete potřebovat prostor na vaření.Model a funkce, které potřebujete závisí na tom, jak často grilujete. Pokud grilujete jen zřídka, poohlédněte se po základním modelu s dostatečnou kapacitou pro vaše potřeby. Pokud grilujete často, oceníte sběrač popela. Dražší modely umožňují nastavení vařícího roštu pro flexibilní vaření a některé nabízejí ohniska na nepřímé vaření a spuštění pomocí propan butanu.Všechny keramické grily nejsou stejné. Některé používají nekvalitní keramiku a levný kov. Vyberte si výrobce, který nabízí celou řadu příslušenství pro typ vaření, které plánujete. Pro nepřímé vaření jsou velmi dobrou volbou keramické desky, ať už plánujete grilovat, péct nebo udit. Pokud potřebujete více pracovního nebo úložného místa, zvažte koupi stolu na gril.
CENOVÉ ROZPĚTÍVstupní ceny plynových grilů se mohou pohybovat už od 100 eur. Za kvalitní gril se slušnými funkcemi však můžete zaplatit od 500-1500 eur. Komerční ceny venkovních grilů se mohou pohybovat v tisících eur.Stylový gril s velkým úložným prostorem můžete koupit už i za 20 eur. Ceny za standardní modely se pohybují v průměru od 70-200 eur. Za luxusní modely se cena se může vyšplhat i na 500 eur.Ceny standardních velikostí keramických grilů se pohybují od 650-1400 eur. Pokud budete chtít i stůl na gril, připlatíte o 250-750 eur více.

Plynové grily

Pro:
Pokud je pohodlí vaší prioritou, pak vaše nejlepší volba bude plynový gril. Je to nejběžnější gril, nabízí několik hořáků, ohřívačů, boční police a řadu doplňků pro speciální vaření. Spuštění a vypnutí je rychlé, regulace teploty je jednoduchá s nízkými provozními náklady. Údržba je poměrně jednoduchá, i když litinové rošty vyžadují o trochu více péče. Plynové grily jsou atraktivní a dodávají se v různých provedeních z nerezové oceli. Kvalitní plynový gril stojí od 500 do 1500 eur.

Proti:
Zatímco úroveň vzhledem k pohodlí stoupá, chuť klesá. Díky plynu se budete muset vzdát chuti po grilování, protože tato chuť může pocházet pouze z odpařených kapek potravin. Prostor je další činitel, pokud máte malou terasu nebo balkon. V polovině vaření také může nevědomky dojít k spotřebování paliva, pokud před vařením nezkontrolujete plynový zásobník. Všechny nerezové grily jsou během grilování velmi horké, takže představují velké riziko popálení. Nevýhodou kovových roštů je, že vyzařují velké množství tepla, které táhnou vlhkost z potravin. Pravděpodobně nejsušší kuřecí prsa, které jste kdy jedli, pocházeli právě z plynového grilu.

Grily na dřevěné brikety

Pro:
Tyto grily nabízejí vcelku dobrou chuť po uhlí a jsou obecně levnější v porovnání s ostatními styly grilování s průměrnou cenou od 75 do 200 eur. Dřevěné brikety jsou široce dostupné a jsou nabízeny v různých značkách a funkcích, jako například aromatické nebo "ready to light" verze. Obyčejně mají velké ohniště pro přímé a nepřímé grilování, dokonce jej můžete použít jako udírnua zavřením větracích otvorů. Jsou také velmi dobrou volbou pokud máte omezený prostor.

Proti:
Grily na dřevěné brikety se obvykle spouštějí 20-30 minut, někdy i déle. U základních modelů není žádný teploměr. Ještě jednou, všechny kovové grily představují vysoké nebezpečí popálení a vyzařují velké množství tepla, které táhne vlhkost z potravin.

Keramické grily

Pro:
Pokud jste náročný venkovní kuchař a dáváte velký důraz na chuť, tak keramický gril je vaší nejlepší volbou. Tyto grily používají kombinaci keramického povrchu, přírodního dřevěného uhlí a proudění vzduchu pro vynikající chuť po uhlí a schopnost vařit potraviny při vysokých teplotách, přičemž zachovávají jejich vlhkost. Vařit můžete při  nízkých teplotách jako 107 ° C nebo vysokých jako je 400 ° C, takže jej můžete použít jako troubu, udírna nebo gril. Mají malé rozměry a náklady se pohybují od 650 do 2190 eur. K dispozici je široká škála příslušenství. Keramické grily jsou připraveny k použití během 15-ti minut.

Proti:
Pokud jde o úpravu proudění vzduchu pro dosažení požadované teploty, mají keramické grily určitý stupeň náročnosti. Hmotnost těchto grilů je v průměru kolem 70 kg, takže při umístění grilu do mobilního podvozku nebo při přemisťování po schodech na vyvýšené terase nebo balkoně budete potřebovat pomoc. Keramické grily i když nejsou křehké, jsou náchylné k prasknutí nebo rozbití při pádu nebo při nárazu velkou silou.

SROVNÁNÍ - KVALITA PROVEDENÍ, HISTORIE ZNAČKY A CELKOVÝ VZHLED KERAMICKÉHO GRILU

KAMADOJOE keramický grilPRIMO keramický grilBig Green Egg keramický grilOstatní keramické grily
Popis griluKeramický gril ve 3 velikostech. Každý gril v základní ceně obsahuje podstavec, nebo mobilní podvozek a boční poličky.Oválný keramický gril kde je možné rozdělit ohniště a vytvořit tak zónu pro přímé a nepřímé pečení.Zelené vajíčko jak ho někteří nazývají působí nejdéle na trhu a nabízí několik modelů za nejvyšší cenu.Grily které nemají oficiálního výrobce, ve více barvách, dostanete je koupit v obchodních řetězcích a na více eshopech.
MateriályVysoce zátěžová keramika, doplňky z kvalitní oceli, litiny a hliníku. Nové patentované doplňky.keramika, doplnky z kvalitnej ocele, liatiny a hliníka. Nové patentované doplnky.Vysoce zátěžová keramika, doplňky z kvalitní oceli a litiny, pevné vozíky.Vysoce zátěžová keramika, doplňky z kvalitní oceli a litiny.Kvalita keramiky a jiných materiálů je na pohled slabší. Panty a prstenec velmi krátce odolávají váze poklopu.
Barva grilučervenáčernázelenávíce barev
Názvy modelůJunior Joe, Classic Joe, Big JoeKamado, Oval JR, Oval LG, Oval XLMini, Minimax, Small, Medium, Large, XL, XXLvýrobce neudává, každý prodejce je nazývá jinak - Kamado, Clasic, Mamut
Stránka výrobcewww.kamadojoe.comwww.primogrill.comwww.biggreenegg.comneexistuje