Grilované kuře HULI HULI

ČAS MARINOVANÍ: 12 HODÍN | ČAS PŘÍPRAVY : 20 MINUT  |  ČAS GRILOVÁNI :  1 HODINA

Suroviny :

  • 2 celé kuřata
  • 1 ananás
  • jasmínová rýže
     

Ingredience na marinádu :

  • 3 dcl ananasové štávy nebo juice

  • 3 dcl kuřecího nebo zeleninového vývaru,možno použít i kostku bujónu
  • 1,5 dcl sójové omáčky
  • 1,5 dcl kečupu
  • 1,5 dcl ryžového octa
  • 3 lyžice třtinového cukru
  • 4 lyžice strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica worchester omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleje
  • 1 lyžica Sriracha omáčky
  • 6 stroužkůčesneku

Postup :

Všechny ingredience na marinádu smícháme dohromady a dáme převařit 10 min. na mírném plameni na sporáku. Marinádu necháme zcela vychladnout a vložíme do chladničky. Kuřata rozdělíme podélně na poloviny, a dáme do 2 sáčků se ziplock. Část marinády (2dcl č) si odložíme stranou, budeme s ní kuřata potírat během grilování. Zbytek marinády rozdělíme do sáčků. Vytlačíme vzduch a uzavřeme. Promasírujeme, aby se marináda dostala všude. Vložíme do lednice a marinujeme přes noc. Občas můžeme promasírovat. 2 hodiny před tím, než chceme servírovat, vyjmeme kuřata z marinády položíme na mřížku, necháme okapat a při pokojové teplotě natemperujeme. Po 30 minutách si zapálíme keramický gril Kamado Joe pomocí elektrického podpalovače pro grily a krby LooftLighter, gril necháme rozehřát na cca 230 ° C. (Pro automatické nastavení teploty během celého grilování je možné použít zařízení iKamand) Vložíme deflektory a rošty a stabilizujeme na 180 ° C, horní i spodní regulaci vzduchu nastavíme na ½. Po zhruba jedné hodině od vyjmutí z marinády položíme kuřata na rošt, kůží nahoru. Každých 10 min potíráme marinádou, kterou jsme si odložili. Po cca 50 min by v prsou měla být teplota 72-74 ° C. V tuto chvíli vybereme deflektory a obě regulace vzduchu uzavřeme. Potom obrátíme kuřata kůží směrem dolů. Necháme cca 1-2 min grilovat na barvu kůže. Pozor! Kuře bude mít tendenci se připalovat. Kuřata vyjmeme a na zbytkovém teple ogrilujeme kolečka ananasu v tloušťce cca 0,5 cm. Kuřata naporcujeme, servírujeme s uvařenou jasmínovou rýží a s kousky ugrilování ananasu. Zbylou marinádu můžeme převařit, zredukovat a použít pro namáčení kousků kuřete.

Technika připravy na grile : POMALÉ PEČENÍ

Šťavnaté a jemné zevnitř, křupavé a výborně ochucené na povrchu, to je podstata pomalého pečení. Bez problémů připravíme větší kusy masa. Využitím silného ale pomalého pečení vytvoříme dokonalé kuchařské zážitky. Přidáním ovocné štěpky dosáhneme nezapomenutelnou chuť.

Odporúčané rozložení roštu :

Recept na grile Kamado Joe pro vás připravil grillmajster 

Dávid Kubricht