UZENÉ HOVĚZÍ ŽEBÍRKA

 

ČAS PŘÍPRAVY : 30 Minut  |  ČAS VAŘENÍ : 4 HODINY

 

Ingredience:

  • hovězí žebra
  • grilovací koření
  • oblíbená marináda
  • rozprašovač na vodu
  • voda

Postup:

Hovězí žebra omyjeme a dobře osušíme papírovou ubrouskem. Rovnoměrně osolíme a opepříme z každé strany oblíbeným grilovacím kořením. Maso necháme odpočívat a zatím si připravíme gril. Dovnitř grilu nasypeme přírodní dřevěné uhlí a zapálíme jej uprostřed elektrickým podpalovačem Looftlighter při otevřeném krytu a necháme ho rozpálit alespoň 10 minut. Na gril uložíme desku na nepřímé pečení a rošty a gril rozehřejeme na 250 F (120 ° C) a to tak, že spodní otvor na grilu necháme otevřený do třičtvrtě, horní otvor uzavřeme a otevřeme do plna dírky dokud nedovrší požadovanou teplotu. Spodní otvor necháme tak jak je a regulujeme si jen vrchním otvorem. Umístěte žebírka na rošt kostí dolů do středu grilu a grilujte přibližně 2 hodiny. Po 2 hodinách je zkontrolujte, pokud se vytvořila pěkná kůrka postříkejte jejich rozprašovačem na vodu a znovu opakujte za 30 minut a grilujte dalších 30 minut. Připravte si dvojitou vrstvu alobalu a polijte je oblíbenou marinádou. Zabalte žebírka každé zvlášť do alobalu a grilujte další hodinu otočené masem dolů. Po hodině zkontrolujte zda je maso jemné, pokud ano vytáhněte jej z grilu a nechte odpočívat 10-15 minut. Dobrou chuť!

Typ na marinádu :

  • Mrkva 1 kg
  • Petržlen 0,5 kg,
  • Zelér 0,3 kg
  • Bobkový list
  • Červené víno 0,5 l
  • Čerstvý rozmarýn a tymián

Vše nakrájejte na kostičky. Přidejte k tomu rozmarýn, bobkový list a červené víno. Alibernet z Jižní Moravy.
Směs vařte dokud zelenina nezměkne, rozmixujte a nakonec jí polijte žebírka když budou hotové.

Technika grilováni :

Šťavnaté a jemné zevnitř, křupavé a výborně ochucené na povrchu, to je podstata pomalého pečení. Bez problémů připravíme větší kusy masa, celé kuře, vepřové kolena, ... Využitím silného ale pomalého pečení vytvoříme dokonalé kuchařské zážitky. Přidáním ovocné štěpky dosáhneme nezapomenutelnou chuť Doporučené rozložení roštu:

Doporučené rozložení roštu: