Vepřová BBQ žebra

ČAS PŘÍPRAVY : 60 MINUT  |  ČAS GRILOVÁNI :  4-5 HODIN

Suroviny :

  • Nejmasitější žebra (případně celý kus boku)
  • Plnotučná hořčice
  • Jablečný juice
     

Postup :

U řezníka si objednáme co nejmasitější žebra (případně celý kus boku). Žebra upravíme do pravidelné velikosti a očistíme od přebytečného tuku. Na povrchu by mělo být maso a ne tuk. Ze spodní strany odstraníme blánu. Pomocí příborového nože blánu nadzvedneme,chytíme do kuchyňské utěrky a stáhneme. Povrch žeber potřeme lehce plnotučnou hořčicí, aby na tom lépe držel BBQ RUB, kterým žebra následně bohatě posypeme ze všech stran. Necháme 30 min. odpočinout, roztopíme gril na nepřímou metodu na 120 °C. Přidáme ovocné dřevo na zakouření a vložíme žebra. Po 1 hodině každých cca 20 min. postříkáme jablečným juicem. Grilujeme 2,5-3 hodiny, dokud se nám neudělá úžasná kůrka. Vyndáme na alobal, posypeme třtinovým cukrem, přidáme trochu medu, BBQ omáčku, máslo a důkladně zabalíme do 2-3 vrstev alobalu. Vrátíme do grilu a necháme dělat další cca 1,5 hod, po hodině začneme zkoušet, jak jsou žebra měkká, když jsou dle našich představ, žebra vyndáme, výpek slijeme a žebra s ním znovu důkladně potřeme a vrátíme do grilu na zaschnutí. Potřená a zaschnutí můžeme opakovat, ale pozor abychom žebra nepřevařili. Správně udělaná žebra jsou že nejde kost vyndat, ale maso jde krásně odkousnout od kosti. Pokud jde kost vyndat jsou udělaná příliš, ale určitě budou také vynikající. Nakrájíme a servírujeme. Výpek můžeme ještě trochu zredukovat a podávat jako přílohovou omáčku. 

Technika připravy na grile : POMALÉ PEČENÍ

Šťavnaté a jemné zevnitř, křupavé a výborně ochucené na povrchu, to je podstata pomalého pečení. Bez problémů připravíme větší kusy masa. Využitím silného ale pomalého pečení vytvoříme dokonalé kuchařské zážitky. Přidáním ovocné štěpky dosáhneme nezapomenutelnou chuť.

Odporúčané rozložení roštu :

Recept na grile Kamado Joe pro vás připravil grillmajster 

Dávid Kubricht